fd
cauta in site
 
Comunicat de presa
2010-11-29


Chisinau, 28 noiembrie 2010-------  In cadrul scrutinului din 28 noiembrie curent a fost testata, in premiera pentru Republica Moldova, procedura prin care persoanele cu dizabilitati de vedere isi pot exercita dreptul la un vot direct si secret. Actiunea a fost organizata de proiectul “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilitati de vedere in actul decizional din Republica Moldova  si Romania prin vot direct si secret” implementat de Reprezentanta Asociatiei “Hilfswerk Austria” in Moldova si Centrul Euroregional pentru Democratie din Timisoara, cu asistenta oferita de PNUD Moldova si Guvernul Romaniei.


            Testarea a fost organizata in colaborare cu Comisia Electorala Centrala in incinta sectii de votare nr.151, amplasate in incinta Casei Radio din Chisinau. Sectia de votare a fost dotata suplimentar cu doua cabine de vot amenajate cu echipament special de iluminare si vizualizare a textului. Persoanele cu dizabilitati de vedere si-au exercitat dreptul la vot direct si secret datorita unui buletin de vot plasat in plic-trafaret special. Fiecare alegator a identificat tactil pozitia concurentului electoral corespunzator si a aplicat stampila cu inscriptia “Votat” in circumferinta din plicul-trafaret. Ulterior, buletinul de vot completat astfel a fost scos de alegator din plicul-trafaret si introdus in urna de vot. Astfel, persoanele cu dizabilitati de vedere nu au mai fost nevoite sa apeleze la ajutorul unui insotitor, asa cum o faceau de obicei. 


Potrivit lui Victor Koroli, coordonatorul proiectului “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilitati de vedere in actul decizional din Republica Moldova  si Romania prin vot direct si secret”, Constitutia Republici Moldova stipuleaza ca vointa poporului constituie baza puterii de stat. Aceasta vointa se exprima prin alegeri libere, care au loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Pe de alta parte, Codul Electoral prevede ca persoanele care nu sunt in stare sa completeze de sine statator buletinul de vot  au dreptul sa invite in cabina o alta persoana, ceea ce inseamna ca nevazatorilor nu li se garanteaza pe deplin exprimarea vointei prin vot direct si secret, asa cum prevede Constitutia. In plus, persoanele cu dizabilitati de vedere nu au siguranta ca insotitorul a votat conform alegerii lor.


„Actiunea de astazi a fost organizata tocmai pentru a permite persoanelor cu dizabilitati de vedere sa voteze fara insotitori, astfel fiindu-le asigurat exercitarea dreptului la un vot direct si secret. Dreptul la vot secret pentru persoanele cu dizabilitati este garantat si de Conventia ONU privind persoanele cu dizabilitati, ratificata de Parlamentul R. Moldova”, a mentionat Tatiana Echim, coordonator de proiect, Hilfserk Austria in Moldova. Datele statistice arata ca, in prezent, in Republica Moldova exista aproximativ 10 mii de persoane nevazatoare. 


Proiectul “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilitati de vedere in actul decizional din Republica Moldova  si Romania prin vot direct si secret” este implementat de Reprezentanta Asociatiei “Hilfswerk Austria” in Moldova si Centrul Euroregional pentru Democratie din Timisoara, cu asistenta oferita de PNUD Moldova si Guvernul Romaniei. Proiectul isi propune sa analizeze, sa dezbata public, sa identifice si sa promoveze modelele de vot egal, direct, secret si liber exprimat pentru persoanele cu dizabilitati de vedere.    


Pentru contact: Tatiana Echim, coordonator de proiect, tel.: (+373 22) 21.25.41, E-mail: tatiana.echim@hwa.md  sau Natalia Costas, consultant comunicare PNUD Moldova, tel.: (+373 22) 250216, GSM: 069221141, E-mail:ncostash@yahoo.com 


***


PNUD este reteaua globala a Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, care promoveaza schimbarea si conecteaza tarile la surse de cunostinte, experienta si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiasca o viata mai buna. Prezent in 166 de tari, PNUD conlucreaza cu ele in identificarea solutiilor proprii pentru realizarea sarcinilor de dezvoltare la nivel global si national. In timp ce tarile isi dezvolta capacitatile locale, ele beneficiaza de experienta expertilor PNUD si partenerilor sai. Mai multe despre PNUD la www.undp.org si www.undp.md

2024-04-25
Hacked by Om3G4

Imi plac curvele maxim!

2017-09-18
Şcoala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori
În perioada 11-16 septembrie 2017, Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR), în parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), a organizat Școala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori “Antreprenor5Vest”, în stațiunea Secu, Caraș-Severin.
2016-06-14
Cooperare româno-norvegiană pentru îmbunătățirea accesibilizării universităților și bibliotecilor universitare din Regiunea de Vest
În perioada 4 – 9 iunie 2016, echipa Centrului Euroregional pentru Democrație (CED) a efectuat o vizită de studiu la Halden și Oslo, Norvegia, pentru a pune bazele unui schimb de know-how româno – norvegian, în domeniul accesibilității universităților și bibliotecilor universitare pentru persoanele cu dizabilități.
2016-01-15
xploit.my.id
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), în parteneriat cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, lansează site-ul proiectului „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități”.

Arhiva stiri

IMP@CT - buletin lunar
Nu pierdeti aceste oportunitati !
 
Home | Despre noi | Programe | Parteneri | Arhiva stiri | Legaturi utile | Harta site | Contact
Centrul Euroregional pentru Democratie © Copyright 2007