fd
cauta in site
 
ds

Devenind cetateni

Devenind cetateni - implicarea cetatenilor tineri si seniori (2009-2010)

Parteneri
Liceul Teoretic ”Bela Bartok“ si Scoala Generala nr. 13 din Timisoara

Identificarea problemei
Proiectul vizeaza Implicarea civica si mobilizarea comunitatii. Societatile democratice se bazeaza pe participarea activa si informata a cetatenilor. Cele cateva decenii de declin, in termeni de implicare civica si incredere in structurile guvernamentale, au atras dupa sine un grad redus de participare civica. Astfel, societatea este mai putin capabila sa ia decizii colective corespunzatoare, permitand intereselor unor minoritati puternice sa preia controlul. Multi cetateni, in special tineri, simt ca guvernul nu ii reprezinta. Prin urmare, este necesar sa ii ajutam sa se faca auziti si sa obtina o reprezentare mai satisfacatoare.

Scopul proiectului
Initerea unei noi abordari a implicarii civice a tinerilor, in parteneriat cu consiliile consultative de cartier (formate, in principiu, din cetateni seniori), pentru imbunatatirea comunicarii si experientelor, la nivelul comunitatii.

Obiective specifice
1. Incurajarea implicarii civice active a elevilor din 15 licee, in problemele cartierelor lor
2. Imbunatatirea nivelului cunostintelor si intelegerii liceenilor, cu privire la institutiile si procesele politice, precum si imbunatatirea capacitatii lor de a gasi informatii si de a se folosi de ele
3. Imbunatatirea competentei cetatenilor seniori, in ceea ce priveste participarea la sfera publica.

Grup tinta
- 150 de elevi din 15 unitati de invatamant din judetele Timis
- 15 consilii consultative de cartier, din Timisoara
- Reprezentanti ai Consiliului Local.

Activitati
Evaluarea rolului tinerilor si ONG-urilor de tineret, in educatia civica, in scoli (chestionare privind perceptia asupra eficientei educatiei civice, implicarii civice, lucrului ONG-urilor in scoli, carentele existente etc.)
Cercetare la nivel de comunitate, facuta de elevi impreuna cu consiliile consultative - liceenii studiaza problemele esentiale ale comunitatii, cu ajutorul CCC-urilor. Metodologia de cercetare (chestionare, interviu) va fi elaborata in comun.
Intalniri cu reprezentantii municipalitatii (primar, membri ai consiliilor locale) - pentru prezentarea propunerilor.
Intalniri cu membri ai Parlamentului si reprezentanti ai Guvernului in teritoriu - pentru inlaturarea problemelor de comunicare existente.
Concurs - Cel mai bun proiect civic si Cea mai buna echipa civica (pentru implementarea celui mai bun proiect realizat in parteneriat, care are ca obiect mobilizarea cetatenilor tineri si seniori pentru rezolvarea unei probleme a comunitatii).

Impact estimat
Proiectul se bazeaza pe construirea unui parteneriat intre cetateni tineri si seniori, in vederea unei mai bune implicari civice. Acest parteneriat va crea canale informale de comunicare cu cei care iau decizii, va uza de lumea digitala pentru a-i determina pe tineri sa isi foloseasca abilitatile de folosire a Internetului, pentru a deveni mai informati si mai activi. Acestia vor colabora indeaproape cu autoritatile publice pentru a rezolva problemele comunitatii, vor interveni in procesul de luare a deciziilor etc.

Proiectul este implementat in perioada 1.06.2009 - 31.05.2010, cu sprijinul financiar al CEE Trust - Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Detalii despre Proiect

 
2024-04-25
Hacked by Om3G4

Imi plac curvele maxim!

2017-09-18
Şcoala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori
În perioada 11-16 septembrie 2017, Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR), în parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), a organizat Școala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori “Antreprenor5Vest”, în stațiunea Secu, Caraș-Severin.
2016-06-14
Cooperare româno-norvegiană pentru îmbunătățirea accesibilizării universităților și bibliotecilor universitare din Regiunea de Vest
În perioada 4 – 9 iunie 2016, echipa Centrului Euroregional pentru Democrație (CED) a efectuat o vizită de studiu la Halden și Oslo, Norvegia, pentru a pune bazele unui schimb de know-how româno – norvegian, în domeniul accesibilității universităților și bibliotecilor universitare pentru persoanele cu dizabilități.
2016-01-15
xploit.my.id
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), în parteneriat cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, lansează site-ul proiectului „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități”.

Arhiva stiri

IMP@CT - buletin lunar
Nu pierdeti aceste oportunitati !
 
Home | Despre noi | Programe | Parteneri | Arhiva stiri | Legaturi utile | Harta site | Contact
Centrul Euroregional pentru Democratie © Copyright 2007