Agenda ONG Timiș
Septembrie 2006, Nr. 10
Dragi prieteni,
   

Centrul Euroregional pentru Democratie deruleaza in prezent proiectul Pro communitas, implementat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul PHARE 2003 - Consolidarea Societatii Civile in Romania, Dezvoltarea Sectorului ONG.

Scopul proiectului este de a consolida parteneriatul local dintre cetateni - organizatii neguvernamentale si autoritatile publice locale in vederea identificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta comunitatea. Proiectul se adreseaza organizatiilor neguvernamentale din Timisoara, cetatenilor municipiului Timisoara si reprezentantilor alesi la nivelul Primariei si Consiliului Local, Consiliului Judetean si Prefecturii Timis.

Una din activitatile proiectului consta in editarea buletinului electronic informativ lunar Agenda ONG Timis. Acesta va cuprinde urmatoarele rubrici:

  • Activitati si evenimente: informatii cu privire la activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate de catre organizatiile neguvernamentale din judetul nostru in luna urmatoare (de exemplu, in luna decembrie vor fi culese informatii cu privire la activitati care se vor desfasura in luna ianuarie)
  • Carte de vizita: organizatiile vor avea ocazia sa se prezinte, sa isi faca cunoscute obiectivele, proiectele, rezultatele, etc. (rubrica nu va depasi o pagina format A4, caractere de 12, font Times New roman)
  • Hotarari ale Consiliului Local si ale Primariei Timisoara
  • Diverse: oportunitati de finantare, resurse pentru sectorul ONG, etc.

Buletinul va fi distribuit pe e-mail ONG-urilor din judet. In limita spatiului disponibil, anunturile vor fi publicate si in ziarul Publitim.
Cei care doresc sa nu mai primeasca acest buletin sunt rugati sa trimita un e-mail la agendaong@regionalnet.org cu subiectul unsubscribe.

   
Activități și evenimente
   
Carte de vizită
   
Hotărâri ale Consiliului Local
   
Diverse
   
 
 

Centrul de Asistență Rurală - Sporirea și consolidarea dialogului dintre sectorul ONG și autoritățile publice locale
Data desfasurarii: august 2006 – iulie 2007

Centrul de Resurse Timișoara (departament al Centrului de Asistență Rurală) va derula, în perioada august 2006 - iulie 2007, proiectul intitulat 'Optimizarea dialogului dintre organizațiile neguvernamentale și autoritățile publice locale din zonele rurale aferente vestului României', proiect finanțat de către CEE TRUST (Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe) cu suma de 27.560$ (valoarea totală a proiectului fiind de 31.460$).

Proiectul își propune responsabilizarea societății civile din zonele rurale în vederea creșterii gradului de implicare al acesteia în procesul de formulare a politicilor publice, precum și dezvoltarea unui parteneriat funcțional între autoritățile publice și ONG-urile locale. Un alt scop al proiectului este de a îmbunătăți imaginea publică și credibilitatea organizațiilor neguvernamentale ce își desfășoară activitatea în zona rurală, prin creșterea capacității acestora de a comunica atât cu oamenii de rând cât și cu autoritățile locale, regionale și naționale, de a pleda pentru interesele și valorile pe care le reprezintă.

Prin intermediul acestui proiect 18 membri ai ONG-urilor rurale precum și 50 de Agenți de Dezvoltare Localã (Promotori Locali) din vestul României vor participa la cursuri de negociere, oratorie/discurs public (public speaking) și advocacy. Ulterior, participanții la aceste cursuri vor organiza în cadrul comunităților din care provin cel puțin câte o dezbatere publică, utilizând astfel cunoștințele acumulate în timpul cursurilor. Prin intermediul acestor dezbateri publice dorim implicarea simplilor cetățeni în problemele comunității locale (în care trăiesc) și intensificarea relațiilor dintre factorii de decizie (primar, secretar, ADL etc.) și locuitorii comunelor rurale din vestul României.

Tot prin intermediul acestui proiect vom realiza până la începutul anului 2007 în zonele rurale din Regiunea V Vest (județele Arad, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș) și o cercetare sociologicã. Prin intermediul acesteia dorim să aflăm care sunt motivele pentru care oamenii nu se implică în treburile/problemele comunității în care trăiesc.

Partenerii acestui proiect sunt: Prefectura Timiș, Consiliul Județean Arad și Prefectura Hunedoara.

Informații suplimentare: Piața Istria nr. 6, Tel: 492493, 221470, 0356 401185, Fax: 221469, E-mail: dasoltanei@rural-center.org, Web: www.rural-center.org, persoană de contact: Diana Asoltanei, coordonatoarea proiectului

 

  Top
 

Clubul Rotary - Donație aparatură medicală
Data desfasurarii: august

Clubul Rotary Timișoara, fondat în anul 1929, împreună cu Clubul Rotary Opitergino Mottense din orașul Oderzo, Italia, au finalizat un proiect umanitar de dotare cu aparatură medicală pentru secții ale Spitalul Municipal Timișoara.

Proiectul a început în anul 2003 când rotarienii italieni au vizitat clubul Timișoara, cu inițiativa unei legături de prietenie și de înfrățire. În urma înfrățirii celor două cluburi, atunci când rotarienii români au fost în vizită în orașul Oderzo, pornind de la subdotarea cu aparatură a unităților medicale, ei au hotărât ca prima colaborare între cele două cluburi să fie atragerea de fonduri pentru achiziționarea de monitoare cu defibrilator necesare pentru resuscitarea bolnavilor cardiaci și sterilizatoare cu flux de aer cald pentru pregătirea intervențiilor chirurgicale care folosesc dispozitive care nu suportă dezinfectarea și sterilizarea cu aburi. De asemenea, s-a procurat o baie de parafină pentru prepararea probelor de laborator. Echipamentele sunt noi, valoarea lor este de 30.900 USD. În prezent ele sunt puse în funcțiune, tot prin cheltuiala cluburilor Rotary Opitergino Mottense și Timișoara, completând dotarea clinicilor ASCAR, ORL, OFTALMOLOGIE, CHIRURGIE MAXILO-FACIALĂ și laboratorul Spitalului Municipal. Dacă pentru clubul din Timișoara scopul donației umanitare este sprijinirea comunității locale, pentru clubul italian motivația declarată este dorința de a sprijini zona noastră, de care se simt legați cultural, economic și în care doresc să dezvolte legături trainice de prietenie.

Din partea clubului italian au participat la semnarea contractului de donație domnii Pietro Dalla Torre (Past President) și Pier Giorgio Tadiello (Secretar). Din partea clubului Timișoara au participat domnii Pătrascu J. Marian (președinte), Mocan Marian (asistent guvernator) și Avram Mihai (fost președinte).

Informații suplimentare: Str. 1 Mai nr. 2, Tel: 490375, Web: www.rotarytm.ro

 

  Top
 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany - Excursie pentru copiii cu nevoi speciale
Data desfasurarii: 4 septembrie

Luni, 4 septembrie 2006, Fundația Serviciilor Sociale Bethany organizează o excursie de o zi pentru copiii cu nevoi speciale aflați în evidența fundației. Excursia este organizată în cadrul Programului 'Lizuca', program ce se adresează copiilor cu nevoi speciale aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști din Timișoara și care are ca scop creșterea calității îngrijirii copilului la asistent maternal profesionist. Programul este desfășurat de către Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și deservește în prezent un număr de 24 de copii.

Copiii din cadrul programului, însoțiți de asistenții maternali, vor petrece o zi în parcul din localitatea Buziaș unde reprezentanții fundației vor organiza activități gen jocuri-concurs care vor implica atât copiii cât și asistenții maternali. În urma concursurilor vor fi oferite premii constând în dulciuri pentru toți copiii și cărți de colorat pentru locurile fruntașe. Aceste activități sunt adaptate potențialului copiilor din program, aceștia prezentând retard mental și alte afecțiuni asociate. Pe lângă stimularea copiilor și dezvoltarea capacității de a se juca în grup, aceste activități au ca scop team-building-ul.

Toți participanții la această acțiune vor lua masa de prânz la Restaurantul Sildival din Parcul Buziaș și vor servi tort, tot cu acest prilej fiind sărbătorită și ziua de naștere a șase copii din program.

Informații suplimentare: Str. Făgăraș nr. 16A, Tel/Fax: 499431, Web: www.bethany.ro, persoană de contact Daniela Simion, supervizor servicii sociale

 

  Top
 

Fundația 'Pentru Voi' - Conferința Națională pentru Auto-reprezentanți
Data desfasurarii: 4 – 5 septembrie

Fundația 'Pentru Voi' în colaborare cu Federația Incluziune vor organiza pentru prima dată în România 'Conferința Națională pentru Auto-reprezentanți' - persoane cu dizabilități intelectuale (Self advocacy). Aceasta se va desfășura în perioada 4 - 5 septembrie, la hotel Central în Mamaia și face parte din proiectul 'Grupul de Acțiune pentru Mobilizarea Părintilor', finanțat de SHIA Suedia.

'Această conferință îi are în plin plan pe auto-reprezentanți, aceștia fiind nu doar participanți pasivi ci și implicați de la organizare și realizarea materialelor până la susținerea de prezentări și implicarea în discuții de grup. Li se va da astfel ocazia să vorbească deschis despre ce doresc ei de la viață, cum doresc ei să trăiască și cum decid ei pentru ei. Până acum au decis pentru ei alții: specialiști, medici, psihologi, politicieni, părinți. A venit timpul să ascultăm cu toții ce-și doresc persoanele cu dizabilități intelectuale, să înțelegem ca o societate democratică și să respectăm dreptul la viață al tuturor membrilor săi.' a declarat Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi.

La conferință vor participa 20 de auto-reprezentanți și însoțitorii acestora. Pentru primul an a fost aleasă o variantă cu limită de locuri, urmând ca pe viitor să invităm un număr mai mare de persoane. Cu o săptămână înainte de eveniment beneficiarii de la Pentru Voi sunt nerăbdatori să participe la conferință și să-și facă noi prieteni. 'Vreau să merg să vorbesc despre viața mea și despre centru, să ne spunem problemele și să discutăm ca să fie mai bine.' a declarat una din auto-reprezentantele de la Pentru Voi care va participa la conferință.

Informații suplimentare: Tel: 228062 sau 421215, Web: www.pentruvoi.ro, persoană de contact: Nicoleta Foica, responsabil relații publice

 

  Top
 

Centrul de Asistență Rurală - În cautarea unei noi identități europene
Data desfasurarii: 5 - 9 septembrie

Din luna septembrie 2006, Centrul de Asistență Rurală alături de partenerii săi ESTA BW Germania, Free Youth Centre, Vidin, Bulgaria și Lifetree Helping Service Association, Ungaria implementează, pentru un an de zile, un nou proiect intitulat 'Identități Europene'.

Proiectul are drept scop comunicarea între cetățenii europeni din diferite țări și își propune organizarea a diferite seminarii și dezbateri pentru a discuta despre modelele 'cetățeniei active', despre mobilitatea în cadrul Uniunii Europene. În plus, se discută despre diferitele stadii de intergrare ale țărilor implicate (3 nivele). O activitate deosebit de utilă o constituie crearea unei platforme on line care va facilita comunicarea dar și inter-învățarea între cei implicați.

Astfel, în perioada 5 - 9 septembrie 2006, în Timișoara va debuta o serie de seminarii interactive pe parcursul cărora se vor stabili primele detalii legate de platforma on line, alături de un curs de pregătire în domeniul e-learning.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, Directoratul General
Cetățenie Activă Europeană (DG EAC).

Informații suplimentare: Piața Istria nr. 6, Tel: 492493, 221470, 0356 401185, Fax: 221469, E-mail: cnovac@rural-center.org, Web: www.rural-center.org

 

  Top
 

Fundația Pentru Voi - Angajări
Data desfasurarii: 8 septembrie

Fundația Pentru Voi angajează:

*Supraveghetor pentru serviciul rezidențial DINA din Timișoara
Responsabilități:
- Supravegherea activităților specifice în cadrul unei locuințe protejate timp de 16 ore/săptămână, numai în week-end (sâmbăta, duminica), numai noaptea.
Cerințe:
- Studii generale
- Persoană responsabilă, de încredere, onestă
- Experiența în lucrul cu persoane cu dizabilități intelectuale constituie un avantaj.
Persoanele interesate sunt rugate să trimită un CV și o scrisoare de intenție pe adresa pentruvoi@pentruvoi.ro până cel târziu în data de 8 septembrie. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la 228062. Persoană de contact este Maria Dragomirescu.


Centrul de Zi Pentru Voi cu locuințe protejate angajează:

*Administrator
Cerințe:
- Studii medii
- Cunoștințe utilizare calculator
- Carnet auto categoria B
- Corectitudine, onestitate, spirit organizatoric, simț al răspunderii.
Scrisoarea de intenție și CV-ul se vor trimite prin e-mail la pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Doina Bica, contabil șef.

*Educator specializat pentru locuințe protejate
Cerințe:
- Studii medii
- Constituie un avantaj: studii de specialitate, experiența în munca cu persoane cu dizabilități de dezvoltare și cunoștințe utilizare calculator.
Scrisoarea de intenție și CV-ul se vor trimite prin e-mail la pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Maria Dragomirescu, șef serviciu locuințe protejate.

Doar candidații selectați vor fi contactați! Data la care se va desfășura concursul se va anunța ulterior. Bibliografia de concurs se poate procura de la sediul Centrului între orele 9-17 de luni până vineri.

 

  Top
 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany – Recrutare de voluntari
Data desfasurarii: septembrie

'Când m-am înscris ca voluntar nu bănuiam ce sentimente mă vor încerca. Au fost clipe când mă gândeam să renunț, apoi mă gândeam la acei copii care așteaptă din partea noastră nu bani, ci bunătate. Consider că acei copii au meritat să ne aplecăm puțin privirea asupra singurătății și tristeții lor.' G.C., voluntar

Fundația Serviciilor Sociale Bethany caută persoane care sunt dispuse să acorde puțin din timpul lor unor copii care au nevoie de dragoste și atenție. Fii voluntar în cadrul proiectului nostru 'Voluntari pentru Copii' și ajută la socializarea și stimularea unui copil din Secția de Recuperare Nutrițională a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, care nu are parte de îngrijirea și afecțiunea părinților datorită spitalizării pe termen lung.

Vino să fii voluntarul care le dă motivul și puterea de a se însănătoși, care îi învață să zâmbească, care să-i ajute să se ridice din pătuț, să se joace cu ei și astfel, TU vei reuși să îmbunătățești viața unui copil, să-i aduci bucurie în suflet și încredere în oameni. Cel mai fericit om este acela care face fericiți un număr cât mai mare de oameni! ( Lev Tolstoi ). Dacă dorești să faci parte din echipa noastră de voluntari pentru copii contactează-ne.

Informații suplimentare: Str. Făgăraș nr. 16A, Tel/Fax: 499431, 0356 401984, E-mail: anca.mangu@bethany.ro, persoană de contact Anca Mangu, coordonator Departamentul de Voluntari

 

  Top
 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany – Curs pentru referenți sociali
Data desfasurarii: septembrie

Fundația Serviciilor Sociale Bethany va organiza în decursul lunii septembrie un curs pentru referenții sociali din cele 10 comunități rurale din județul Timiș, activitate desfășurată în cadrul proiectului 'Servicii de consiliere și sprijin pentru femeile gravide și pentru familiile cu risc de a-și abandona copiii'. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2003 Consolidarea Societății Civile în România Componenta 5 Acces Social.

În cadrul aceluiasi proiect se va organiza în luna septembrie un grup de sprijin și informare pentru familiile care domiciliază pe raza comunei Moșnița Nouă în vederea reducerii riscului de abandon și instituționalizare a copiilor acestora. Această activitate se va organiza cu sprijinul medicului de familie din comuna Moșnița Nouă și a Primăriei din localitate.

Informații suplimentare: Str. Făgăraș nr. 16A, Tel/Fax: 499431, Web: www.bethany.ro, persoană de contact Daniela Simion, supervizor servicii sociale

 

  Top
 

Asociația Pro Impact 21 Timișoara – Un nou proiect cultural–educațional
Data desfasurarii: septembrie

Asociația Pro Impact 21 Timișoara anunță desfășurarea proiectul cultural-educațional PRO CULTURAL 2006. Activitățile proiectului sunt finanțate de Consiliul Local Timișoara.

Proiectul inițiat are ca principale obiective organizarea de vizite cultural-educative în cadrul instituțiilor de profil din Timișoara (teatru, muzee, expoziții) de către minorii aflați în detenție, inițierea unei competiții sportive între minorii aflați în detenție la Centrul de Reeducare Buziaș și alte grupuri de tineri defavorizați social (centre de plasament, copii ai străzii, etc.), dezvoltarea simțului artistic și conștientizarea propriei valori prin organizarea unui spectacol comunitar de dans și muzică pentru minorii aflați în detenție în cadrul Centrului de Reeducare Buziaș, județul Timiș.

Grupul țintă al proiectului este format din 43 de minori aflați detenție în cadrul Centrului de Reeducare Buziaș, județul Timiș.

Informații suplimentare: Tel: 211985, 0356 802077, Mobil: 0722 352731, persoană de contact: Monica Munteanu, asistent social – coordonator programe sociale

 

  Top
 

Asociația Psihologilor din Banat – Continuarea proiectului EUPSIRO 2007
Data desfasurarii: septembrie

Asociația Psihologilor din Banat (APB) continuă derularea proiectului EUPSIRO 2007 (30.05 - 03.06.07) împreună cu partenerii săi. Tematica acestei conferințe, cea de-a cincea, este țPsihologia aplicată și interculturalitate în spațiul europeanț. Locația este la www.expovest.ro Timișoara.

În luna septembrie se desfășoară trei actiuni:
1. Trimiterea programului preliminar către membrii APB, psihologi și asociați profesionale din țară și străinătate, universități autohtone și străine din lume, personalități de marcă din domeniul psihologiei aplicate (în total 310 adresanți).
2. Căutarea în continuare a sponsorilor din județul Timiș și județele limitrofe.
3. Lansarea proiectului satelit țPsihologia clientului și a agentului de vânzareț ce se va desfășura în zilele conferinței.

Toți cei care doresc să participe vor trimite adresele complete: poștale și e-mail la eupsiro2007@tibiscus.ro.

Informații suplimentare: E-mail: eupsiro2007@tibiscus.ro, Web: www.apb.etopia.ro, persoană de contact psih. Gelu V. Todea, președinte

 

  Top
 

Centrul Euroregional pentru Democrație - Ghid de informare pentru cetățeni
Data desfasurarii: septembrie

Centrul Euroregional pentru Democrație va publica în cadrul proiectului 'Pro Communitas' un ghid de informare pentru cetățeni în cuprinsul căruia se vor găsi informații cu privire la principalele instituții locale, organizațiile neguvernamentale din comunitatea locală, etc.

Conform sondajului de opinie realizat de centrul nostru în Timișoara în luna iunie, a reieșit că 46,6% dintre cei intervievați au auzit de existența organizațiilor neguvernamentale, dar nu știu mai multe, în timp ce 40.7% au declarat că nu au știut că există ONG-uri (rezultatele sondajul pot fi văzute la http://www.regionalnet.org/files/prezentare_primarie.pdf).

Ghidul va apărea în luna septembrie, în 800 de exemplare, și va fi distribuit membrilor Consiliilor Consultative de Cartier, cetățenilor, reprezentanților autorităților locale, reprezentanților ONG, presei.

Proiectul 'Pro Communitas' este implementat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul Phare Consolidarea Societatii Civile in Romania.

Informații suplimentare: E-mail: agendaong@regionalnet.org

 

  Top
 

Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Timișoara (BCC)

Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Timișoara (BCC) este un serviciu de interes public care răspunde nevoii de informare și consiliere a cetățenilor, astfel încât aceștia să aibă acces sporit la informații privind drepturile și îndatoririle lor, să beneficieze de consiliere în identificarea posibilelor căi de rezolvare a unor probleme cu care se confruntă și de ghidare în utilizarea serviciilor publice. Biroul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Phare.

BCC Timișoara este un proiect realizat de Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara în parteneriat cu autorități publice locale (Primăria Municipiului Timișoara și Direcția Generală de Asistență Socială Timiș) care a devenit un serviciu public care funcționează independent de finanțare. Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Timișoara este independent de acestea, oferind două tipuri de servicii în funcție de cerințele solicitantului:
- Informare – reglementări legale, unde trebuie să se adreseze solicitantul, informații utile despre programul de lucru și formularistica specifică
- Consiliere – solicitantul este ajutat să ia o decizie referitoare la modalitatea de rezolvare a problemei sale, expunându-i-se toate posibilitățile de acțiune și consecințele acestora.

BCC Timișoara nu rezolvă problemele în locul cetățenilor, ci oferă alternative din care aceștia pot alege soluția dorită. Acest tip de servicii nu se materializează în ajutor material sau financiar, însă ajută oamenii să afle unde și cum își pot rezolva problemele. Munca de informare și consiliere constă în a spune oamenilor ce pot ei să facă, nu ceea ce cred consilierii ca ar trebui să facă.

Dincolo de relația cu cetățenii, BCC Timișoara interacționează cu instituții locale sau naționale, mass-media și sectorul neguvernamental. Aceste relații sunt necesare pe de o parte pentru a satisface în mod obiectiv și corect cerințele cetățenilor de informare și consiliere și pe de altă parte pentru a oferi autorităților informații utile în vederea îmbunătățirii serviciilor lor. Apariția și dezvoltarea în România a unui serviciu de informare și consiliere independent, este o consecință firească a perioadei de tranziție, fiind o resursă de dezvoltare a capitalului civic al societății. Pe termen mediu și lung se așteaptă ca experiența acumulată de BCC Timișoara să ducă la dezvoltarea unor canale și modalități prin care cetățenii să poată contribui în procesul decizional, în special în domeniul politicilor publice.

Prin serviciile oferite, Biroul își propune două obiective principale, și anume:
- Să ofere informații și consiliere publicului pentru ca oamenii să nu fie lezați ca urmare a lipsei de cunoștințe sau de înțelegere a propriilor drepturi și responsabilități civile sau a serviciilor la care pot apela
- Să utilizeze informațiile câștigate în procesul de informare și consiliere a publicului pentru a influența dezvoltarea politicilor și serviciilor, atât la nivel local, cât si la nivel național.

Principiile consilierii în cadrul BCC Timișoara:
Accesul la informație și consiliere este un drept al cetățenilor într-o societate democratică, modernă și complexă. Într-o astfel de societate oamenii au nevoie de consiliere imparțială bazată pe o bună informare asupra problemelor personale și sociale și au dreptul de acces la o corectă informare pentru a-și exercita drepturile civile și a acționa ca un cetățean de drept.

Activitatea de informare și consiliere în cadrul Biroului de Consiliere pentru Cetățeni Timișoara are la bază patru principii funcționale, care îi conferă caracterul de maximă accesibilitate pentru orice membru al comunității în care funcționează.
1. INDEPENDENȚĂ față de interesele politice, religioase, de afaceri sau de orice alt fel. Această structură instituțională este independentă atât față de autoritățile publice locale sau centrale, cât și față de ONG-ul care o inițiază, nefiind motivată în activitatea sa de interese financiare, materiale sau de altă natură.
2. IMPARȚIALITATE. BCC își oferă serviciile tuturor cetățenilor, indiferent de clasa socială sau nivelul cultural, religie, rasă, culoare, sex, situație financiară, etnie, orientare sexuală etc.
3. GRATUITATE. Caracterul deschis, direct, imparțial al acestui serviciu, este completat de acordarea gratuită a serviciilor. Absența taxelor elimină astfel un obstacol și permite accesul unor largi pături sociale la serviciile de informare și consiliere.
4. CONFIDENȚIALITATE. Consilierul are obligația să păstreze confidențialitatea informațiilor împărtășite de către cetățenii care i se adresează, să nu dezvăluie nimănui în afara Biroului detaliile personale ale solicitanților, în nici o circumstanță, decât dacă solicitantul își dă acordul personal și dorește să-și spună problema și altcuiva. Exceptate sunt doar acele informații care se referă la acțiuni ce constituie infracțiune în România, conform Codului Penal.

BCC oferă informare și consiliere în 12 domenii de larg interes public: sănătate, protecția consumatorului, învățământ, asistență socială, drepturi și obligații civile, procedura notarială, asigurări sociale, regimul proprietății, protecția copilului, impozite și taxe, raporturi de muncă, servicii publice.

De la înființarea sa în luna iunie 2002 până în luna iunie 2006 de serviciile BCC Timișoara au beneficiat peste 7300 de cetățeni din Timișoara și localitățile Lugoj, Făget, Deta, Ghiroda, Dumbrăvița și Șag. De serviciile BCC Timișoara au mai beneficiat și instituții ale administrației publice locale. Prin influențarea politicilor publice la nivelul Municipiului Timișoara de activitatea BCC Timișoara au beneficiat indirect și ceilalți membrii ai comunității locale.

Contact: Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Timișoara, Str. Brașov nr.8, Tel/Fax: 201237, 0356 401903, E-mail: falt@mail.dnttm.ro, Web: http://www.falt.ro

 

  Top
 

Hotărârile Consiliului Local Timișoara
Data desfasurarii: iulie 2006

Hotărârile privind participarea Consiliului Local în proiecte ale organizațiilor neguvernamentale din Timișoara:

- În calitate de susținător financiar al proiectelor
'Vacanțe la munte în luna august 2006 pentru copiii cu handicap mental din familii monoparentale foarte sărace', realizat de Societatea Romană Speranța Timișoara
- În calitate de coorganizator al proiectelor
'Festivalul Dramaturgiei Românești', organizat de Teatrul Național Mihai Eminescu
'Exprimă-te!' (Xpress Yourself), organizat de Asociația Studenților Europeni AEGEE Timișoara
'Ziua Timișoarei', expoziție filatelică organizată de Asociația Filatelice Timișoara
'Best EngineeringCompetition', manifestare organizată de Asociația Studențească Best, Grupul local Timișoara
'Eficientizarea instituțională a schimburilor cultural-științifice transfrontaliere', manifestare organizată de Asociația Tineretului Timișean.

Materialele pot fi găsite la adresa de internet www.primariatm.ro, la secțiunea Consiliul Local, Hotărâri ale Consiliului Local. Informații suplimentare: Primăria Timișoara - Biroul Relații Publice, cam. 120, E-mail adrians@primariatm.ro (Adrian Schiffbeck, consilier).

 

  Top
 

Raport 'Transparența actului decizional și participarea cetățenilor la procesul de luare a deciziilor'

'Transparența actului decizional și participarea cetățenilor la procesul de luare a deciziilor' este primul raport elaborat de cei 30 de voluntari care au monitorizat, în intervalul martie - mai 2006, modul în care 38 de instituții publice din București și județele Bacău, Prahova și Timiș aplică prevederile Legii transparenței în actul de decizie. Metodologia de monitorizare a inclus un ansamblu de instrumente precum: interviuri cu cetățenii (574 de persoane) și funcționarii publici (495 de persoane), participarea la ședințe publice, urmărirea sistemelor de afișaj, inclusiv a paginilor web, și monitorizarea presei centrale și locale.

Una dintre concluziile raportului este că transparența care trebuie să devină o componentă esențială a instituțiilor publice este mai curând o prevedere a legii decât o realitate a funcționării acestora. La rândul lor, cetățenii, deși au o atitudine critică față de instituțiile publice, sunt dispuși să participe la guvernarea locală într-o mică măsură.

Raportul reprezintă una din componentele proiectului 'Transparența și etica în administrația publică', proiect PHARE 2003 - Dezvoltarea societății civile, finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici și TVR.

Informații suplimentare: Tel: 021 3152148, E-mail: office@agenda21.org.ro, persoană de contact: Nina Cugler

 

  Top
 

World Learning for International Development – Finanțare pentru proiecte adresate persoanelor cu dizabilități

World Learning for International Development (WL) anunță lansarea celei de a patra runde de finanțare din cadrul Programului de Consolidare a Societății Civile din România (Romanian Civil Society Strengthening Program) finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Organizațiile eligibile pentru această rundă de finanțare sunt organizații românești care lucrează cu și pentru persoanele cu dizabilități. O atenție deosebită va fi acordată ideilor de proiect elaborate de federații sau organizații care lucrează în parteneriat cu alte ONG-uri, instituții publice sau organizații ale sectorului economic.

Organizațiile interesate de această oportunitate de finanțare sunt invitate să elaboreze pre-propuneri de proiecte urmărind:
I. Întărirea capacității organizaționale de a reprezenta mai bine interesele persoanelor cu dizabilități. În acest caz, World Learning va sprijini acele proiecte care vor consolida capacitatea organizațională și financiară a organizațiilor vizate.
II. Implementarea campaniilor de advocacy și influențare a politicilor publice cu privire la problemele și nevoile persoanelor cu dizabilități.
III. Dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor strategice cu instituții publice, alte organizații neguvernamentale, precum și cu sectorul privat.

Organizațiile interesate sunt invitate să trimită o scurtă pre-propunere de proiect (maxim 6 pagini), respectând cerințele și recomandările WL, nu mai tarziu de 12 septembrie 2006, ora 17.00. Pre-propunerile de proiect vor fi evaluate pe baza unor criterii competitive, iar organizațiile selectate vor fi invitate să trimită propunerea de proiect detaliată. Ghidul aplicantului, răspunsurile la întrebări, precum și orice alte informații legate de această rundă de finanțare vor fi publicate pe site-ul programului World Learning.
Informații suplimentare: Tel/fax: 031 1042874 (5/6), E-mail: office@worldlearning.ro, Web: www.worldlearning.org/rcss

 

  Top
 

Fundația pentru Parteneriat - Ofertă de finanțare

Fundația pentru Parteneriat din Miercurea-Ciuc lansează o nouă ofertă de finanțare în cadrul componentei Parteneriatul pentru Mediu (2006-2008).

Misiunea programului este de a îmbunătăți mediul în România, contribuind la dezvoltarea durabilă prin întărirea mișcării ecologice și stimularea participării civice.

Obiectivele principale ale programului:
· Întărirea capacității sectorului neguvernamental de mediu
· Stimularea participării publice în procesul de luare a deciziilor privind mediul
· Promovarea parteneriatului inter/intra-sectorial pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Suma disponibilă pentru anul 2006 este de 225.000 RON și sunt finanțate proiecte ale ONG din județele: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Se pot solicita fonduri:
· pentru microproiecte - maxim 4.000 RON/proiect
· pentru macroproiecte - maxim 20.000 RON/proiect.

Direcții prioritare de finanțare:
· Dezvoltare rurală durabilă
· Ecologie urbană
· Management ape
· Natura 2000
· Conservarea biodiversității.

Se pot trimite cereri de finanțare și din alte domenii ale protecției mediului cu condiția ca proiectele să fie caracterizate printr-un grad ridicat de participare publică, să includă activități practice și să fie realizate în parteneriat.

Data limită de depunere a cererilor de finanțare: 29 septembrie 2006, ora 16.30 (Cererile de finanțare trebuie să ajungă la sediul fundației până la data de
29 septembrie 2006, ora 16.30)

Informații suplimentare: Tel: 0266 310686, 0266 310678, Web: www.epce.ro, persoană de contact: Csilla Daniel, director adjunct, E-mail: csillad@fpc.topnet.ro sau Erzsebet Kovacs, coordonator Birou, E-mail: office@fpc.topnet.ro

 

  Top
 

Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013

Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (www.posdru.edu.ro) implementează asistența financiară a Uniunii Europene alocată prin Fondul Social European (FSE) având ca obiectiv general dezvoltarea resurselor umane prin investiții substanțiale în promovarea capitalului uman,
dezvoltarea și formarea profesională a resurselor umane, care să ducă, la rândul lor, la îmbunătățirea nivelurilor de calificare profesională și ocupare a forței de muncă și, implicit, la dezvoltarea societății românești bazate pe cunoaștere. POS DRU 2007-2013 stabilește în concordanță cu Cadrul Național
Strategic de Referință, axele prioritare și domeniile majore de intervenție ale României în domeniul resurselor umane, în cadrul Obiectivului 'Convergență'.

În baza analizei realizate la nivel național, POS DRU 2007-2013 identifică următoarele 7 axe prioritare:
Axa Prioritară 1: 'Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Educație și formare profesională inițială de calitate în sprijinul creșterii economice și ocupării
• Educația universitară în sprijinul societății bazate pe cunoaștere
• Capital uman competitiv în educație și cercetare
• Asigurarea calității FPC
Axa Prioritară 2: 'Conectarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Tranziția de la școală la locul de muncă
• Părăsirea timpurie a școlii și educația de tip 'a doua șansă'
• Creșterea accesului și participării la FPC
Axa Prioritară 3: 'Creșterea adaptabilității forței de muncă și a intreprinderilor' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Promovarea culturii antreprenoriale
• Formare și sprijin pentru întreprinderi și angajați pentru promovarea adaptabilității
• Dezvoltarea parteneriatului și încurajarea inițiativelor pentru partenerii sociali
Axa Prioritară 4: 'Modernizarea Serviciului Public de Ocupare' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Întărirea capacității SPO de furnizare a serviciilor de ocupare
• Formarea personalului propriu
Axa Prioritară 5: 'Promovarea măsurilor active de ocupare' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Dezvoltarea și implementarea măsurilor de ocupare activă
• Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ce privește resursele umane și ocuparea
Axa Prioritară 6: 'Promovarea incluziunii sociale' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Dezvoltarea economiei sociale
• Dezvoltarea unei rețele de servicii sociale integrate
• Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile la sistemul de educație și pe piața muncii
• Promovarea egalității de șanse pe piața muncii
• Inițiative transnaționale pe piața incluzivă a muncii
Axa Prioritară 7: 'Asistența tehnică' cu următoarele domenii cheie de intervenție:
• Sprijin pentru implementarea, managementul general și evaluarea POS DRU
• Sprijin pentru comunicare și promovarea POS DRU.

Pentru implementarea primelor două axe prioritare din POS DRU 2007-2013, Ministerul Educației și Cercetării a fost desemnat Organism Intermediar.

Potențialii beneficiari ai finanțărilor POS DRU 2007-2013 sunt: școli, universități, IMM-uri, ONG-uri etc.

Alocarea FSE pentru POS DRU 2007-2013 reprezintă 85% din valoarea totală a Programului, diferența o reprezintă cofinanțarea națională. Finanțarea pentru primele două axe prioritare este de 51% din totalul contribuției UE pentru POS DRU 2007-2013.

Furnizarea educației de calitate pentru toți și asigurarea calificărilor relevante pentru piața muncii reprezintă obiectivele domeniului de intervenție Educație și formare profesională inițială de calitate în sprijinul creșterii economice și ocupării al primei axe prioritare din cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Tipuri de proiecte
În cadrul acestui domeniu de intervenție, potențialii beneficiari pot depune spre finanțare trei tipuri de proiecte, și anume:
• Dezvoltarea ofertelor de educație relevante pentru nevoile individuale de învățare și piața muncii
• Furnizarea de educație a adulților de către unitățile școlare
• Promovarea TIC și a noilor tehnici și metode de predare în educație și formare inițială
• Proiecte de dezvoltare a activităților curriculare și extracurriculare de dezvoltare a spiritului și culturii antreprenoriale și educația
pentru o cetățenie activă
• Formarea continuă a profesorilor în domeniul antreprenoriatului și educației pentru o cetățenie activă
• Susținerea simulărilor, dezvoltării de soft-uri educaționale în domeniul antreprenoriatului și educației pentru cetățenia activă
• Proiecte de susținere a parteneriatului școală-comunitate
• Programe de susținere a excelenței în educație (Sprijin pentru elevii supradotați).

Beneficiarii eligibili care pot aplica proiecte în vederea obținerii finanțării sunt următorii:
• Structuri ale Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei sau aflate în coordonarea/ subordinea acestora, cu atribuții în domeniu
• Instituții ale administrației centrale și locale cu atribuții în domeniu
• Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP)
• Centrul Național de Dezvoltare al Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT)
• Centrul Național pentru Formarea Profesională a Adulților (CNFPA)
• Institutul de Științe ale Educației
• Universități și furnizori de asistență tehnică
• Inspectorate Școlare Județene (ISJ), Centre Județene de Asistență Psiho-pedagogică (CJAPP),
• Școli, licee, etc.
• Case ale Corpului Didactic (CCD.)
• Camere de Comerț și Industrie
• ONG-uri.

Informații suplimentare: UR POS DRU VEST, Str Proclamația de la Timișoara nr. 5 (sediul ADR Vest), E-mail: oiposdru.vest@gmail.com

 

  Top
 
 
 
Titlul proiectului: Pro comunitas - Finantat prin Programul Phare 2003 Consolidarea Societatii Civile in Romania
Editor: Centrul Euroregional pentru Democratie (agendaong@regionalnet.org)

*Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene
 

Centrul Euroregional pentru Democratie
Semenic nr. 10, 300035 Timisoara, Romania
Tel.: +40 (256) 221 471
Fax: +40 (256) 436 663

www.regionalnet.org

Pentru abonare dati click aici!
Pentru dezabonare dati click aici!